top of page
index1.jpg

Dit is de officiële website van de Hongye Taichi School.

 

Als onderdeel van het Huichun TCM Gezondheidscentrum geeft onze school je voornamelijk traditionele Chinese bewegingscursussen (Tai Chi, Qi Gong, Wu Shu) om je gezondheid te behouden en te vergroten.

Wat is Tai Chi?

Tai Chi is een oude Chinese bewegingskunst. Het is een afgeleide stijl van Kung Fu (Chinese officiele naam: Wushu) , de verzamelnaam van oosterse vechtsporten die wij er in het westen aan hebben gegeven. De moderne Tai Chi omvat Tai Chi Ch’uan, Tai Chi Zwaard, Tai Chi Waaier, en Tai Chi Pushing Hand enz. De betekenis van Tai Chi is het meest ultieme of hoogst bereikbare... Verschil met andere vechtkunsten is dat de bewegingen vloeiend, harmonisch, langzaam, zeer gecontroleerd en vooral ook ‘zacht’ gaan. Tai Chi in een paar woorden omschrijven is moeilijk, maar om het te begrijpen, te ervaren zou je zelf eens mee moeten doen.

Wat is Qi Gong?

  • Qigong kan vertaald worden als: het ontwikkelen van vitale energie. Qi is levensenergie; gong betekent oefenen.

  • Gezondheid en welbevinden is het gevolg van een voldoende hoeveelheid qi die ongehinderd door het lichaam stroomt.

  • Al eeuwen voor het begin van onze jaartelling waren er in China mensen die dieren nabootsten om zo de eigenschappen van die dieren te krijgen. Door bijvoorbeeld de kraanvogel te imiteren kon het leven verlengd en meditatieve vermogens ontwikkeld worden, de beer gaf kracht, de aap lenigheid. Ook werden er op dieren geïnspireerde dansen opgevoerd als bestrijding van epidemieën. Zo ontstonden er methoden voor de bevordering van lichamelijk welzijn en gezondheid en ook methoden waarbij het zwaartepunt meer op de geest lag; meditatie. Door de eeuwen heen zijn veel van deze methoden bewaard gebleven, op werkzaamheid getoetst en verder ontwikkeld; tegenwoordig staan ze bekend als qigong.

  • In China worden vele honderden qigong-systemen onderscheiden. In al deze methoden wordt gewerkt met lichaam, geest en ademhaling, maar deze ingrediënten komen in de diverse systemen in verschillende verhoudingen voor. Sommige van de systemen zijn heel actief (er wordt vooral gewerkt met het fysieke, de spieren en de ledematen), andere meer meditatief (meer aandacht voor het innerlijke, de energie van emoties en geest). De laatste jaren zijn het vooral de eenvoudige maar effectieve methoden voor behoud en verbetering van de gezondheid die steeds meer bekendheid krijgen en beoefend worden.

  • De Chinese gezondheid experts hebben door de eeuwen heen hun ervaring met de traditionele geneeskunde  als leidraad genomen. Qigong oefeningen kunnen de seksuele functies versterken, hormoon functies stimuleren, de bloedcirculatie in de hoofdvaten en vertakkingen verbeteren, en Yin (aarde) en Yang (hemel) in evenwicht brengen.

Wat is Wu Shu?

  • Wu Shu (ook bekend als Kung Fu) is een van de typische demonstraties van de traditionele Chinese cultuur. Het is een sport die zowel spierkracht als hersenen gebruikt.

  • De theorie van Wushu is gebaseerd op de klassieke Chinese filosofie, terwijl de vaardigheden van Wushu bestaan uit verschillende vormen van vechten: vuistgevechten, wapengevechten en andere vechtroutines (inclusief aanvals- en verdedigingshandelingen zoals schoppen, slaan, gooien, vasthouden, hakken en stoten, enz.).

  • Wushu is niet alleen een sportieve oefening, maar ook een artistieke vorm. Het wordt gebruikt om ziekten te genezen, maar ook voor zelfverdediging en is een uitgebreide vorm van cultuur van het menselijk lichaam.

  • Wushu geniet een lange geschiedenis en grote populariteit in China. Dankzij zijn uniciteit en charisma afkomstig uit de traditionele oosterse cultuur, trekt Wushu de aandacht van steeds meer mensen in andere landen.

cursus.gif
bottom of page