top of page

K R U I D E N G E N E E S K U N D E

Kruidenformule

Kruidengeneeskunde is een van de belangrijkste pijlers van de Chinese geneeskunde. Door het samenvoegen van verschillende kruiden kan een kruidenformule worden samengesteld, die precies op de cliënt is afgestemd. Zo kan ook hiermee de balans in het lichaam hersteld en behouden worden. In tegenstelling tot de westerse kruidenkunde, waar veel kennis in de loop der eeuwen verloren is gegaan, heeft de Chinese kruidenkunde zich vanuit de empirische wetenschap ongehinderd kunnen doorontwikkelen tot een volwaardig therapeutisch systeem. Door de huidige biochemische kennis kunnen de kruiden effectiever ingezet worden.

Nieuwe vorm van kruidenformules

Chinese kruiden werden vroeger uitsluitend verstrekt in de zogenaamde ruwe vorm. Hierbij moest de patiënt deze menging van kruiden zelf koken en het aftreksel opdrinken. Tegenwoordig wordt deze methode ook nog gebruikt, maar andere toedieningsvormen zoals granulaten, tincturen en hydrofielconcentraten komen steeds meer in opmars. Ze zijn eenvoudig te doseren en makkelijk in te nemen. Aan de hand van het 'patroon van disharmonie' wordt bepaald welke kruidenmenging gewenst is. In tegenstelling tot Westerse kruiden maakt men in de TCM gebruik van kruidenformules. Dit zijn mengingen van verschillende kruiden, die afhankelijk van de samenstelling en onderlinge verhoudingen een actie in het lichaam bewerkstelligen. Zo heeft elk enkelvoudig kruid een hoofdwerking, maar ook nevenwerkingen. Door andere enkelvoudige kruiden toe te voegen kan bijvoorbeeld de hoofdwerking versterkt worden en nevenwerkingen verminderd worden. Zo zijn er ook kruiden die een formule een bepaalde richting kunnen geven. Bijvoorbeeld een dalende werking, of een werking naar de oppervlakte van het lichaam.

 

Op maat gemaakt

Zo levert elk patroon van disharmonie gegevens om een verantwoorde kruidenformule te creëren. In eerste instantie zal getracht worden middels acupunctuur een verandering in het klachtenpatroon te krijgen, bij stabilisatie van de disharmonie kan eventueel een kruidenformule voorgeschreven worden om mogelijke tekorten in Qi (Energie), Xue (Bloed), Yin of Yang op te heffen. Daardoor kan de behandelfrequentie van acupunctuur eventueel verlaagd worden. Veel kruidenformules zijn al eeuwenoud en hebben hun werking in de voorgaande millennia al bewezen; soms is een kleine aanpassing nodig om de formule aan te passen aan die disharmonie. In onze praktijk wordt voornamelijk gebruik gemaakt van hydrofielconcentraten en granulaten.  

Traditionele bereidingswijze van de kruiden

Traditioneel worden Chinese kruiden bereidt in een pot van aardewerk. Een vuurvaste glazen kom of roestvrij stalen pan zijn echter ook geschikt om de kruiden te bereiden. In het algemeen gebruikt men een pak kruiden per dag.

  1. Doe de kruiden in de pot en voeg koud water toe tot de kruiden net onder water staan.

  2. Laat de kruiden zo 30 minuten staan.

  3. Breng de kruiden aan de kook en laat ze ongeveer 30 minuten zachtjes koken.

  4. Schenk dan de bereide vloeistof af en voeg opnieuw water toe aan de kruiden.

  5. Herhaal de procedure vanaf punt 3.

  6. Schenk weer de vloeistof af en meng de beide porties.

  7. Drink een helft 's morgens en een helft 's avonds, een half uur na de maaltijd.

bottom of page