top of page

ACUPRESSUUR

Acupressuur lijkt op massage. Dit is een techniek die gerelateerd is aan acupunctuur, waarmee de energieën van het lichaam geregeld worden door het manipuleren van punten op het lichaam. Het onderdeel maakt deel uit van de Chinese geneeskunde, net als overigens het verwante Japanse Shiatsu.

Doel is een verbetering van het 'welbevinden van lichaam en geest'. Dit heeft effect op de emoties, spanning en fysieke condities. Acupressuur is echter ook een effectieve methode voor het verlichten van pijnen en klachten.

 

De basis van de acupressuur ligt in de traditionele Chinese geneeskunde. Volgens de filosofie die hieraan ten grondslag ligt, bevinden zich in de huid van het hoofd, de rug, borstkas, armen en benen een twaalf- of veertiental energiebanen of meridianen, die in de vingertoppen en tenen eindigen. Elke meridiaan geeft energie door aan een hoofdorgaan en andere organen en spieren. De meridiaan heeft een aantal punten in de huid, die acupunctuur- of acupressuurpunten worden genoemd. Vanuit deze punten kun je de hoeveelheid energie in de organen laten toe- of afnemen. De duur van de behandeling varieert sterk.

Waar de acupunctuur met naaldjes werkt, wordt bij acupressuur de huid aangeraakt. De druk wordt meestal met de duim gegeven, maar kan soms ook met de handpalm, elleboog, knie of voet worden gegeven. Soms gebruikt de behandelaar zelfs zijn gehele lichaamsgewicht door over de patiënt heen te lopen.

bottom of page