top of page

F A Q

1. Wat doet acupunctuur?

Acupunctuur zet het lichaam aan om zichzelf op natuurlijke wijze te genezen. Acupunctuur verbetert het functioneren van het lichaam, met name de "samenwerking" tussen verschillende organen in het lichaam. De therapie bestaat uit het prikken van naalden op zeer precieze "Acupunctuurpunten" in het huidoppervlak en eventueel uit het vervolgens toevoegen van warmte of electrische stimulatie. Acupunctuur is holistisch , d.w.z.: Het verhelpt niet slechts één klacht, maar het heeft effect op de gehele persoon.

 

2. Waarom Acupunctuur/TCM in plaats van Westerse geneeswijzen?

Acupuntuur/TCM kan werken wanneer traditionele Westerse methoden geen soelaas meer bieden. Maar Acupunctuur/TCM kan ook de hoeveelheid pijnstillers en andere medicamenten terugdringen. Vermindering van medicijnen dient overigens ten allen tijde plaats te vinden onder medisch toezicht. Acupuntuur (TCM) kan daarnaast vrijwel altijd aan andere (Westerse) behandelingen worden toegevoegd ter bevordering van de algehele genezing.

3. Bij welk type klachten wordt Acupunctuur/TCM het meest gebruikt?

In principe kunnen alle klachten met een specifieke TCM methode behandeld worden. In de meeste gevallen in het Westen vragen patiënten om Acupunctuur/TCM therapieën wanneer zij chronische pijn hebben en de reguliere therapieën weinig tot geen effect sorteren. Daarnaast gaan mensen vaak naar de acupuncturist wanneer zij willen stoppen met roken of met een andere verslaving willen breken (b.v. eetverslaving).

Klik hier voor de lijst met meest behandelde aandoeningen.

 

4. Doet de acupunctuur behandeling pijn?

Acupunctuur is geen pijnlijke behandeling: het gaat maar om hele kleine prikjes. Het inbrengen van de naald kunt u even voelen, maar verder doet het nauwelijks pijn. Vaak voelt u niet eens dat de naalden erin zitten. Maar het kan wel een bijzonder gevoel zijn als de naald in een acupunctuurpunt een bepaalde diepte heeft bereikt. Een soort schokje of een tintelend of zwaar gevoel. Dit is het DeQi gevoel en betekent dat de naalden precies goed zitten.

 

5. Wat voor soort naalden worden er gebruikt?

De naalden die gebruikt worden zijn heel dun. Ze zijn niet te vergelijken met injectienaalden. Voor de verschillende plaatsen van het lichaam zijn er naalden die verschillen in dikte en in lengte. Er worden steriele wegwerpnaalden gebruikt, die per stuk verpakt zijn.

 

6. Worden er alleen naalden gebruikt?

Nee, afhankelijk van de situatie van patiënt kan er ook moxa gebruikt worden. Moxa is bijvoetkruid en wordt gebruikt om de acupunctuurpunten te verwarmen. De warmte dringt diep door in het acupunctuurpunt en zal de energiestroom sterk stimuleren.

 

7. Wat moet ik aan of uit?

Bij behandeling hebben we meestal uw benen, voeten, handen, armen en/of onderbuik nodig. Vaak ook de rug, nek of hoofd. Deze nooit allemaal tegelijk in een behandeling. Meestal hoeft dus alleen de schoenen, sokken en bovenbroek uit. Voor de rug vaak ook de bovenkleding. Uiteraard kunt u uw ondergoed (ook BH) altijd aanlaten. Trekt u kleding aan waarin u zich prettig voelt. Wij laten u altijd even alleen bij het omkleden en als u zich te bloot voelt in ondergoed, kunt u zich toe dekken met aanwezige of uw eigen meegenomen handdoek.

 

8. Hoe te handelen tijdens de acupunctuurbehandeling?

Tijdens de behandeling is het aan te raden rustig te blijven zitten of liggen. Wanneer de naalden zijn verwijderd kan men - na een paar minuten rust - naar huis gaan.

9. Wat gebeurt er na een behandeling?

Het kan dat u zich na een behandeling loom of wat moe voelen. Dit is normaal en betekent dat u ontspannen op de behandeling reageert. Soms voelt het behandelde lichaamsdeel wat zwaar of dof. De reacties kunnen na een aantal keer minder sterk ervaren worden.

 

10. Ik geloof niet in acupunctuur/TCM, werkt het dan wel?

Je hoeft niet in acupunctuur/TCM te geloven om het te laten werken. Acupunctuur (TCM) berust niet op een placebo effect. De wortels van deze geneeswijzen gaan terug tot voor onze jaartelling en ontelbare mensen hebben baat gehad bij behandeling met Acupunctuur (TCM). Volgens schattingen maakt een derde van de wereldbevolking gebruik van TCM. Dit alles is onmogelijk als het gebaseerd zou zijn op een placebo effect. Wat wel, ongeacht of het nu Westerse Geneeswijze of Acupunctuur (TCM) betreft, bijdraagt aan herstel is een positieve houding ten aanzien van het eigen helingsproces. Er worden tegenwoordig veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar acupunctuur (TCM). De World Health Organisation (WHO) heeft acupunctuur en TCM als bewezen therapie erkent.

S.C.A.G.-logo.jpg

Wordt mijn behandeling vergoed?

Huichun Chinese Medische Kliniek is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde ZHONG (www.zhong.nl) en geschillen- en klachten instantie SCAG (www.scag.nl). Deze Beroepsvereniging stelt hoge eisen aan de bekwaamheid van zijn leden en heeft ook een klachtencommissie. Kijkt u voor meer informatie op www.zhong.nl. De consulten worden door verschillende verzekeraars vergoed. Vaak vergoeden zorgverzekeraars via de aanvullende polis, dus geldt dit eigen risico niet. Als u niet aanvullend verzekerd bent, kunt u in bepaalde gevallen de behandelingskosten van de belasting aftrekken.

bottom of page